Liftingometr

Medycyna estetyczna to jedna z gałęzi medycyny, która w ostatnich latach wykazuje bardzo dynamiczny rozwój, zarówno w zakresie nowych procedur zabiegowych, jak również wprowadzania coraz nowszych i bardziej zaawansowanych preparatów. Podstawą jest dzisiaj nie tylko uzyskanie pożądanego efektu estetycznego, lecz równie istotne zachowanie bezpieczeństwa zabiegów. Estetyka to gałąź medycyny, w której nie leczymy, choć poprawiając wygląd często poprawiamy także jakość życia pacjenta. Przede wszystkim więc na pierwszym miejscu znajduje się Non Nocere,- nie szkodzimy, a działamy bezpiecznie jak to tylko możliwe. W takim kontekście rodzące się nowe techniki estetyczne oceniane są głównie pod względem bezpieczeństwa. Drugim bardzo istotnym elementem jest przedstawienie Pacjentowi odpowiedniej dla niego procedury, która da satysfakcjonujący i przewidywalny u niego efekt estetyczny.
Te założenia skłaniły nas do opracowania procedur będących uniwersalnych standardem, według którego da się osiągnąć pożądany i przewidywalny efekt końcowy.

Analizując rynek zabiegów estetycznych możemy wyszczególnić kilka grup zabiegów, które są najczęściej wykonywane w gabinetach medycyny estetycznej:

• Podanie toksyny botulinowej
  • Podanie wypełniaczy
  • Nici liftingujące
  • Mezoterapia
  • Peelingi medyczne
  • Zabiegi laserowe
  • Metody fizykalne

Pod kątem opracowania procedur dających przewidywalne efekty estetyczne należałoby skoncentrować się na zabiegach z zastosowaniem substancji wypełniających oraz zabiegach z zastosowaniem nici liftingujących ponieważ w tych dwóch przypadkach najczęściej dochodzi do sytuacji, w których pacjent ma wątpliwości do efektów zastosowanych zabiegów.

W przypadku substancji wypełniających istnieje kilka prostych zasad, które warunkują powodzenie terapii. Chodzi mianowicie o odpowiednią ocenę defektu estetycznego ze szczególnym uwzględnieniem grubości skóry, jej kondycji, cech zastoju płynów w danej okolicy oraz dobranie optymalnego preparatu pod kątem gęstości, stopnia usieciowania oraz potencjalnych właściwości wiązania wody. Dodatkowo bardzo istotną role odgrywa sama technika przeprowadzenia zabiegu.

W celu osiągnięcia poprawnego i przewidywalnego efektu w zakresie zabiegów wolumetrycznych dr Andrzej Kępa, na bazie swoich doświadczeń, opracował „Liftingometr”, przyrząd który umożliwia ścisłe określenie odpowiednich punktów geometrycznych na twarzy pacjenta, stanowiących punkt odniesienia do miejsca podania preparatu wypełniającego. Dzięki temu możliwe jest wykonanie zabiegu, którego efekt jest w pełni przewidywalny. Podobnie w przypadku liftingu biomimetycznego, który oprócz samego zwiększenia objętości ma również stymulować proces produkcji naturalnego kolagenu i elastyny, opracowane przez dra Andrzeja Kępę wektory podania preparatu dają możliwość stworzenia algorytmu postępowania terapeutycznego.

Liftingometr dra Andrzeja Kępy, wraz z algorytmami postępowania oraz znormalizowanym zakresem danych Pacjentów stały się podstawą do skonstruowania aplikacji służącej planowaniu zabiegów medycyny estetycznej, której nadaliśmy nazwę LIFTINGOMETR

Jeśli jesteś zainteresowany wykorzystaniem aplikacji skontaktuj się z nami